Sigla: Pontes este scris cu verde, litera O este reprezentată printr-un ochi, iar E-ul este rezultatul unirii punctelor unui grup fundamental din Braille.

Ajutor Pontes Millionaire


Pentru variante actualizate ale fişierului Ajutor, vizitaţi www.milionar.pontes.ro.

Cuprins


Introducere, Despre Pontes Millionaire

Pontes Millionaire este o variantă electronică a jocului Vrei să fii milionar, cea mai difuzată emisiune TV de divertisment în franciză din lume.
Pontes Millionaire respectă în totalitate regulile jocului televizat Vrei să fii milionar, exceptând etapele premergătoare ajungerii în faza finală cu 15 întrebări.

Varianta de faţă este programată de Emanuel Boboiu, membru al Departamentului IT al Asociaţiei Pontes din Cluj-Napoca.
Am decis să creăm o nouă variantă a jocului Vrei să fii milionar pentru a da posibilitatea şi utilizatorilor de screen reader să îşi testeze cunoştinţele de cultură generală, alte variante create anterior fiind inaccesibile nevăzătorilor.

Site-ul jocului, unde se pot afla mai multe informaţii, statistici şi altele, este la:
www.milionar.pontes.ro

Întoarcere la Cuprins


Instalare şi Actualizare

După descărcarea jocului de pe site-ul www.milionar.pontes.ro, acesta se instalează în cel mai simplu mod cu putinţă, apăsând butonul "Continuă" până la finalizare.

Din interfaţa principală a jocului se poate verifica oricând dacă există actualizări pentru bazele de date cu întrebări sau pentru joc.
În urma unei actualizări a bazelor de date, în combo box-ul din interfaţa principală pot apărea noi seturi de întrebări, seturi create de către oricine doreşte acest lucru, vezi cum se pot crea noi seturi de întrebări.

Interfaţa şi întrebările sunt scrise cu diacritice. Pentru ca diacriticele să fie afişate corect, trebuie ca Windows-ul să fie setat pe limba română la opţiunea non-Unicode Programs.
Pentru a seta limba română pentru programele non-Unicode, trebuie mers în Regional and Language Settings, la Tab-ul Advanced în cazul Windows XP sau la Region and Language, la Tab-ul Administrative Page în cazul Windows Seven.

Întoarcere la Cuprins


Regulile Jocului

Pontes Millionaire respectă în totalitate regulile jocului Vrei să fii milionar în varianta difuzată la Kanal D, emisiune moderată de Virgil Ianţu.

Pe parcursul unui joc se pun maxim 15 întrebări cu 4 variante de răspuns.
Pe măsură ce se răspunde corect, suma de bani virtuali creşte de la 100 lei pentru prima întrebare, până la un milion dacă se răspunde fără greşeală la toate cele 15 întrebări.
Dacă se dă un răspuns greşit, jucătorul pierde banii, mergând acasă cu eventuala sumă securizată de unul dintre cele două praguri. Răspunzând corect la primele 5 întrebări, jucătorul îşi securizează suma de 1000 lei. Răspunzând corect la primele 10 întrebări, jucătorul trece de al doilea prag, securizându-şi astfel suma de 15000 lei.
Jucătorul poate oricând să se retragă din joc apăsând butonul "Renunţă", astfel "câştigând" toţi banii acumulaţi.

Există 4 variante ajutătoare care pot fi folosite o singură dată pe parcursul unui joc:
1. "50 - 50" (Fifty - Fifty) - calculatorul anulează două variante greşite din cele 4 variante de răspuns, dând astfel şanse mai mari jucătorului să răspundă corect.
2. "Sună un prieten" - calculatorul simulează apelarea unui prieten virtual. Dacă prietenul spune că este sigur 40% sau 50% de răspunsul lui, jucătorul nu se poate baza pe acesta, fiind foarte probabil să fie greşit. Şansa ca răspunsul să fie greşit este de 0% înaintea primului prag, de 1 la 6 între cele două praguri şi de 2 la 7 după cel de-al doilea prag.
3. "Întreabă publicul" - calculatorul simulează votul publicului. Şansele ca publicul să greşească sunt inexistente înaintea primului prag, aproape inexistente între cele două praguri şi puţin probabile după cel de-al doilea prag.
4. "Schimbă întrebarea" - calculatorul schimbă întrebarea după ce afişează care ar fi fost răspunsul corect. Această variantă ajutătoare devine disponibilă doar după trecerea de cel de-al doilea prag, de la întrebarea 11.

Întoarcere la Cuprins


Utilizare şi setări

După lansarea jocului Pontes Millionaire, apare fereastra principală.
Aici se poate alege din combo box setul de întrebări dorit şi apoi apăsa butonul "Start" pentru a începe jocul propriu-zis.
Mai există butoanele: "Setări", "Actualizare" şi "Despre".

În setări se poate activa sau dezactiva sunetul, se poate activa sau dezactiva confirmarea răspunsului final, confirmarea utilizării variantelor ajutătoare, afişarea unui mesaj pentru fiecare răspuns corect şi citirea întrebării de către JAWS, această ultimă opţiune este utilă doar celor care folosesc cititorul de ecran JAWS for Windows, persoane cu deficienţe de vedere.
Implicit, sunetele şi afişarea ferestrelor de confirmare sunt activate, iar citirea întrebărilor de către JAWS este activată sau dezactivată, în funcţie de situaţia din momentul primei lansări a jocului: dacă la prima lansare a jocului este detectat JAWS for Windows pornit, atunci citirea cu acesta este activată automat.

După apăsarea butonului "Start", apare fereastra jocului propriu-zis.
Aici apar rând pe rând, pe măsură ce se răspunde corect, câte o întrebare şi butoane pentru cele 4 variante de răspuns. Jos apar şi butoanele cu variantele ajutătoare.
Se poate răspunde la întrebări, utiliza variante ajutătoare folosind tastatura. Apăsând tasta Tab, cursorul se mută printre elementele din fereastră, apăsând Enter se apasă butonul pe care se află cursorul.
Pentru a alege una din variante pot fi folosite şi literele corespunzătoare de pe tastatură: "a" pentru varianta A, "b" pentru varianta B etc.
Combinaţia de taste Control + r face ca JAWS să repete întrebarea, această opţiune contând doar pentru cei care utilizează screen reader-ul JAWS for Windows.
Tasta F1 deschide fişierul de Ajutor.

Câteva informaţii utile pentru cei care utilizează JAWS for Windows:
Când apare o fereastră cu buton OK sau cu butoane Yes / No sau Da / nu, pentru a reciti informaţia afişată, cum ar fi răspunsul prietenului sau rezultatul votului publicului, se poate apăsa combinaţia de taste insert + b.
Uneori, la deschiderea jocului, JAWS se poziţionează deja pe combo box-ul de unde se aleg seturile de întrebări, deşi afişarea siglei nu s-a încheiat. În acest caz, JAWS nu mai citeşte nimic după terminarea afişării siglei şi redării sunetului, utilizatorul trebuind să apese tab sau săgeţi pentru a interacţiona cu jocul.

Întoarcere la Cuprins


Crearea unui set nou de întrebări

Oricine doreşte poate să creeze un set de întrebări. Acesta poate fi trimis pe adresa de e-mail emanuelboboiu (at) gmail (dot) com şi va putea fi inclus în pachetul de actualizări.

Pentru ca un set de întrebări să fie acceptat în jocul Pontes Millionaire, trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe:

1. Întrebările şi variantele de răspuns trebuie să fie scrise corect, cu diacritice, respectând un anume format de redactare.

2. Trebuie să fie în total 3 fişiere cu întrebări numite: "1.txt", "2.txt", respectiv "3.txt".
În cele trei fişiere vor fi distribuite întrebări în funcţie de gradul de dificultate. Din primul fişier vor fi afişate întrebări înainte de primul prag, din al doilea vor fi afişate întrebări între cele două praguri, iar din al treilea vor fi afişate întrebări după cel de-al doilea prag.
Trebuie să fie minim 60 de întrebări în "1.txt", minim 50 în "2.txt", respectiv minim 40 de întrebări în "3.txt".

3. Formatul unui fişier cu întrebări este următorul:
|Care este capitala României?
=Bucureşti. Roma. Berlin. Madrid
|Cât timp reprezintă un trimestru?
=trei luni. trei ani. două luni. o lună


Aşadar, fiecare întrebare cu variantele sale de răspuns ocupă două rânduri.
Pe primul rând este întrebarea precedată de o bară verticală, semnul aflat la tasta backslash cu Shift pe aranjamentul american al tastaturii qwerty.
Pe al doilea rând se află cele 4 variante precedate de un semn egal la începutul rândului. După primele 3 variante se pune semnul punct şi un spaţiu, astfel încât aceste două caractere să delimiteze cele 4 variante.
Prima variantă trebuie să fie cea corectă, jocul urmând apoi să le amestece pe cele patru în momentul afişării lor.

4. Cele 3 fişiere trebuie să treacă şi testul făcut de corectorul integrat în kit-ul de instalare. Găsiţi în grupul Pontes Millionaire din Meniul Start, Pontes Games o iconiţă numită Verificator fişier cu întrebări.
La lansare, corectorul afişează un dialog pentru deschiderea fişierului de verificat.
După alegerea şi deschiderea acestuia, se va afişa rezultatul într-o fereastră cu buton OK. După apăsarea butonului OK se întreabă dacă se doreşte salvarea pe Desktop a unui raport cu erorile detectate.

5. În final, dacă un set cu întrebări este acceptat pentru a fi integrat în kitul de instalare şi în pachetele de actualizare pentru bazele de date, în joc va apărea în combo box numele setului de întrebări şi numele creatorului între paranteze, ca în exemplele: Cultură generală (Ion Popescu) sau Informatică (John McCarthy).

Întoarcere la Cuprins


Statistici

La sfârşitul fiecărui joc, dacă este detectată o conexiune la reţeaua Internet, vor fi trimise către server câteva informaţii precum: numărul întrebării la care s-a ajuns, durata jocului, setul de întrebări încercat.
Datele colectate sunt anonime şi sunt utilizate doar în scopul creării unor statistici vizibile pe site-ul www.milionar.pontes.ro.

Întoarcere la Cuprins


Istoricul modificărilor

15 septembrie 2013>
1. A apărut un set de întrebări din tehnologia informaţiei, creat de Hajnala Jozsef (Ioto), elev în clasa a XI-a.

29 mai 2013>
1. A apărut un set de întrebări de cultură generală creat de Viorel Şerban, editat de Ghiţă Potra.
Întrebările au fost create cu câte trei variante de răspuns pentru concursul "Pe Meridianele Lumii" organizat de ANR. Ghiţă Potra a aranjat întrebările în formatul specific jocului Pontes Millionaire, adăugându-i totodată fiecăreia o a patra variantă de răspuns.

01 aprilie 2013>
1. A apărut un set de întrebări din seria Harry Potter de J. K. Rowling, creat de Emanuel Boboiu.

26 februarie 2013>
1. A apărut un set de întrebări despre antichitatea romană (istorie, literatură, mitologie) creat de un colectiv de autori.
Sunt cuprinse o mie de întrebări care au constituit cele o sută de variante teste grilă propuse de Ministerul Educaţiei pentru examenul de Bacalaureat 2008 / 2009 la limba latină.
Toate întrebările pot fi găsite şi la www.back.limbalatina.ro sub formă de teste electronice, dinamice.
Întrebările şi variantele de răspuns au fost inserate într-o bază de date de către Bianca Subţirelu în 2009, urmând ca aceste baze de date să fie în prezent convertite şi în format specific jocului Pontes Millionaire.

23 februarie 2013>
1. A apărut un set de întrebări din sport, creat de Ghiţă Potra.

17 noiembrie 2012>
1. A apărut un set de întrebări din literatură, creat de Ghiţă Potra.

11 noiembrie 2012>
1. A apărut un set de întrebări cu toate capitalele lumii, creat de Emanuel Boboiu.

26 octombrie 2012>
1. A apărut un set de întrebări din Masaj, creat de Marcel Vidican.

9 octombrie 2012>
1. A apărut un set de întrebări din Biblie, creat de Marcel Vidican.

21 august 2012>
1. A fost actualizat setul de întrebări creat de Ghiţă Potra adăugându-se noi întrebări şi corectându-se greşeli existente în versiunea anterioară.
2. A fost creat un nou set de întrebări de către Rozsnyai Andrea, despre zoologie.

1 iulie 2012>
1. A fost actualizat setul de întrebări creat de Ghiţă Potra adăugându-se noi întrebări şi corectându-se greşeli existente în versiunea anterioară.
2. A fost creat un nou set de întrebări de către Emanuel Boboiu, despre Tehnologia informaţiei.

2 iunie 2012>
A fost realizată prima versiune Pontes Millionaire cu un set de întrebări creat de Ghiţă Potra.

Întoarcere la Cuprins


Participanţi la realizarea jocului

Jocul Pontes Millionaire, variantă a jocului Vrei să fii milionar este creat de Emanuel Boboiu.
Interfaţa vizuală este aranjată de Ioan Cîmpean.
Primul set de întrebări a fost scris de Ghiţă Potra.
O parte din sunete au fost aranjate de Alexandru Cozacciuc.

Întoarcere la Cuprins


Pagina WEB Pontes Millionaire - www.milionar.pontes.ro
Site-ul Pontes - www.pontes.ro